Reklam

25 Mayıs 2012 Cuma

C Programlama Diline Giriş


 C Programlama Diline Giriş    
   
  C, 1970'lerin başında UNIX işletim sistemi için geliştirilmiş bir programlama dilidir. Bu programlama dili günümüzde hemen hemen tüm işletim sistemlerinde kullanılır. Bununla birlikte C'yi kullanarak uygulama programları yazmak da mümkündür. C++, Java, C# gibi programlama dilleri C dilinden üretilmişlerdir.

         C programlama dilinin diğer dillere oranla sayılamayacak derecede çok teknik avantajı vardır. Programlamaya yeni başlayan herkes için C'nin öğrenilmesi her zaman zor olmuştur. Çünkü bilgisayar programlaması sadece bilgisayar kodu demek değildir. Bu bölümde her programcının ilk yaptığı şeyi, yani ekrana "Merhaba Dünya" yazdıran programı birlikte yapalım ve C programlama dili kodlarına hızlı bir giriş yapalım



1.     /* C programlama dilinde ilk programimiz
2.     "merhaba dunya"  */
3.
4.     # include < stdio.h >
5.
6.     int ( main)
7.    {
8.              // mesaji ekrana yazdiriyoruz
9.              printf  ( " merhaba dunya  \n" );
10.
11.            return 0;
12.   }

Program Çıktısı

    merhaba dunya
    press any key to continue

     Program Açıklaması

     İlk programımızın çıktısında "merhaba dunya" çıktısını verdik. Bu program çok basit bir programdır fakat, bütün C programlarında olması gereken önemli temel özellikleri taşımaktadır. Yukarıdaki programımızı şimdi daha yakından inceleyelim.
     Birinci satırın başında /* işaretleri, ikinci satırın sonunda */ işaretleri bulunmaktadır. Bu işaretler arasında kalan satırlar yorum satırı olarak isimlendirilir.

   # include < stdio.h > 
   
     dördüncü satır  # işaretiyle başlamaktadır. Bu işaret C önişlemci için emir niteliği taşır. Program derlenmeden önce  # ile başlayan satırlar işletilir ve programa dahil edilir. stdio.h header dosyası C programlarında giriş çıkış işlemlerini yapan kütüphane fonksiyonlarını içermektedir. printf de bunlardan bir tanesidir.

    int  main ( )

    C Programları çok sayıda fonksiyon içerebilir. Bunlardan birisi kesinlikle main olarak isimlendirilen fonksiyon olmak zorundadır. Çünkü bu programlama dilinde program akışı main fonksiyonundan başlar.

   printf ( " merhaba dunya   \n  " );

   printf, yukarıda bulunan stdio.h dosyası içerisinde bulunan bir kütüphane fonksiyonudur. Kullanıcıya mesaj verme, nümerik ve alfa nümerik değerleri ekrana yazdırmak için kullanılır. Farkındaysanız programımız ekrana "merhaba dunya \n " yazdırmadı. Bunun sebebi " \n " nin bir escape karakter olmasıdır. Aşağıda bazı escape karakterler ve bu karakterlerin işlevleri gösterilmiştir.

  \n      Yeni satır, imleci bir sonraki satırın başına getirir.
  \r      Satır başı. İmleci içinde bulunan satırın başına getirir.
  \b      Backspace tuşunun işlevini yerine getirir.
  \a      Alarm. Sistem zilini çalar.
  \t       Yatay sekme. İmleci bir sonraki sekme durağına hareket ettirir. 

Gördüğünüz gibi C programlama dilinin pek bir göz korkutucu zorluğu yok. İlk programınızı şimdiden kolayca yazdınız bile...

Herkese iyi günler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder