Reklam

25 Mayıs 2012 Cuma

C Programlama Diline Giriş


 C Programlama Diline Giriş    
   
  C, 1970'lerin başında UNIX işletim sistemi için geliştirilmiş bir programlama dilidir. Bu programlama dili günümüzde hemen hemen tüm işletim sistemlerinde kullanılır. Bununla birlikte C'yi kullanarak uygulama programları yazmak da mümkündür. C++, Java, C# gibi programlama dilleri C dilinden üretilmişlerdir.

         C programlama dilinin diğer dillere oranla sayılamayacak derecede çok teknik avantajı vardır. Programlamaya yeni başlayan herkes için C'nin öğrenilmesi her zaman zor olmuştur. Çünkü bilgisayar programlaması sadece bilgisayar kodu demek değildir. Bu bölümde her programcının ilk yaptığı şeyi, yani ekrana "Merhaba Dünya" yazdıran programı birlikte yapalım ve C programlama dili kodlarına hızlı bir giriş yapalım



1.     /* C programlama dilinde ilk programimiz
2.     "merhaba dunya"  */
3.
4.     # include < stdio.h >
5.
6.     int ( main)
7.    {
8.              // mesaji ekrana yazdiriyoruz
9.              printf  ( " merhaba dunya  \n" );
10.
11.            return 0;
12.   }

Program Çıktısı

    merhaba dunya
    press any key to continue

     Program Açıklaması

     İlk programımızın çıktısında "merhaba dunya" çıktısını verdik. Bu program çok basit bir programdır fakat, bütün C programlarında olması gereken önemli temel özellikleri taşımaktadır. Yukarıdaki programımızı şimdi daha yakından inceleyelim.
     Birinci satırın başında /* işaretleri, ikinci satırın sonunda */ işaretleri bulunmaktadır. Bu işaretler arasında kalan satırlar yorum satırı olarak isimlendirilir.

   # include < stdio.h > 
   
     dördüncü satır  # işaretiyle başlamaktadır. Bu işaret C önişlemci için emir niteliği taşır. Program derlenmeden önce  # ile başlayan satırlar işletilir ve programa dahil edilir. stdio.h header dosyası C programlarında giriş çıkış işlemlerini yapan kütüphane fonksiyonlarını içermektedir. printf de bunlardan bir tanesidir.

    int  main ( )

    C Programları çok sayıda fonksiyon içerebilir. Bunlardan birisi kesinlikle main olarak isimlendirilen fonksiyon olmak zorundadır. Çünkü bu programlama dilinde program akışı main fonksiyonundan başlar.

   printf ( " merhaba dunya   \n  " );

   printf, yukarıda bulunan stdio.h dosyası içerisinde bulunan bir kütüphane fonksiyonudur. Kullanıcıya mesaj verme, nümerik ve alfa nümerik değerleri ekrana yazdırmak için kullanılır. Farkındaysanız programımız ekrana "merhaba dunya \n " yazdırmadı. Bunun sebebi " \n " nin bir escape karakter olmasıdır. Aşağıda bazı escape karakterler ve bu karakterlerin işlevleri gösterilmiştir.

  \n      Yeni satır, imleci bir sonraki satırın başına getirir.
  \r      Satır başı. İmleci içinde bulunan satırın başına getirir.
  \b      Backspace tuşunun işlevini yerine getirir.
  \a      Alarm. Sistem zilini çalar.
  \t       Yatay sekme. İmleci bir sonraki sekme durağına hareket ettirir. 

Gördüğünüz gibi C programlama dilinin pek bir göz korkutucu zorluğu yok. İlk programınızı şimdiden kolayca yazdınız bile...

Herkese iyi günler.

17 Mayıs 2012 Perşembe

Filmlerde Yeşil Perde Efektleri ve Greenbox

Herkesce merak edilen, izleyicilerin beğenisini kazanan, helikopterlerin patladığı, binaların yıkıldığı, denizlerin köprüleri yuttuğu Hollywood filmleri nasıl mı çekiliyor? Filmlerde Yeşil Perde Efektleri işte böyle yapılıyor. Hollywood filmleri işte böyle çekiliyor. İşte greenbox teknolojileri ile yapılan sahneler. Göreceğiniz gibi hayalgücünde hiçbir zaman asla kısıtlama yok!


10 Mayıs 2012 Perşembe

C Programlama Dilinde If Kullanımı

  C programlama dilinde program akışı, main ( void ) fonksiyonunun ilk ifadesinden başlar, her satır tek tek işletilerek en son satıra ulaşılır ve program sonlandırılır. Şu an işlediğimiz C programlama dilinde de program akışı değiştirilebilir. Bu akışı değiştirmek için bazı görevli yapılar bulunmaktadır. Biz bu yapılara karar yapıları diyoruz. Bu bölümde programlama dilinin en önemli bileşenlerinden olan ve karar yapılarının içinde olan seçim yapılarını sizlere anlatacağım. 
          Şimdi hazırsak if yapısını kullanarak bir müsabakada sporcuların üst tura geçebilmeleri için önceden belirlenen bir limite ulaşıp ulaşmadığını ve buna göre sonucu ekrana yazdıran programı hep birlikte yapalım.


  1. #include <stdio.h>
  2. int main ( void )
  3. {
  4.           float atismesafesi;
  5.      float limit = 65.0;
  6.  
  7.      printf ( " Atletin atis mesafesini girin: ");
  8.      scanf ( " %f ", &atismesafesi );
  9.  
  10.      if ( atismesafesi > limit )
  11.      printf ( \n Tebrikler, bir ust tura ciktiniz  \n " ) ;
  12.  
  13.     return 0;
  14. }

PROGRAM ÇIKTISI

Atletin atis mesafesini girin: 75
Tebrikler, bir ust tura gectiniz

PROGRAM AÇIKLAMASI

   10.     if ( atismesafesi > limit )
   11.     printf ( \n Tebrikler, bir ust tura ciktiniz  \n " ) ;

Eğer atismesafesi değişkeninin değeri limit değeri yani 65'den daha büyük ise, printf ( ) fonksiyonu çalıştırılarak, Tebrik mesajı verilir. Eğer şart doğru değilse, if yapısı içindeki printf ( ) ifadesi işletilmez.


Bugün de C programlama dilinde bir operatörü öğrendik ve onunla basitçe bir program yazdık. Gördüğümüz üzere zor olan pek bir şey yok...

Herkese iyi günler dilerim.